Lucka 22
Gångartsbyten
Bakom lucka 22 finns en övning som man kanske i första hand kopplar samman med hästar. Idag ska vi jobba med hundens gångarter och då främst med byten mellan dem.
Ta dig tid på den vanliga promenaden att kika lite på vad de där fyra benen egentligen sysslar med.
Snabb gångartslära: Skritt är när hunden går. Gångarten är fyrtaktig och ska se lugn och trevlig ut.
Ökar vi hastigheten så att hunden börjar springa så har vi bytt till trav. Trav är tvåtaktig och hunden sätter ner det diagonala benparet i backen samtidigt. höger fram och vänster bak. Vänster bak och höger fram.
Om hunden istället börjar slingra sig fram och sätta ner samma sidas benpar så kan vi ha ett problem. Om hunde sätter ner höger fram och höger bak följt av vänster fram och vänster bak så går hunden i passgång och här hittar vi väldigt ofta ett underliggande fysiskt problem. Det här är en hund som kan behövas ses över av en fysioterapeut eller massör. Perfekt julklapp till din fyrbenta vän.
Hundens snabbaste gångart är galoppen. Den är tretaktig och tittar man lite närmare så kan hunden välja att springa med höger framben först, höger galopp, eller vänster, vänster galopp.
Det vi ska göra idag är använda de olika gångarterna för att göra promenaden lite mer fysisk för hunden. Att springa i samma gångart är enkelt. Att byta är jobbigare.
Titta noga på hundens ben och gå långsamt så att hunden skrittar. Öka sedan tempot så att hunden börjar trava. Exakt vad som är långsamt och snabbare beror helt på vad du har för hund. Små hundar får du gå väldigt långsamt med för att de ska skritta och har du en jättestor hund får du kanske springa för att få hunden att börja trava.
Sakta sedan ner till skritt igen, skritta några steg och öka sedan till trav igen. Det här är en superbra övning om man går på en tråkig asfaltsväg med steck i väggrenen. Då kan man skritta ett streck, trava ett, skritta ett osv.
Upprepa det här 10 gånger för att göra det enkelt.
Sen kan du göra övnngen igen fast börja i trav och öka så att hunden börjar galoppera. Har du en lite större hund så kan du behöva springa ganska snabbt för att hunden ska galoppera.
Övningen går ju så klart att utveckla. Är du riktigt bra på att känna igen gångarterna så kan du öva skritt till galopp och ner till skritt igen. Eller kanske se om hunden fattar båda galopperna lika bra. Eller så kan man börja från stillastående och stanna helt mellan ökningarna. Du kan också välja att fokusera på långsammare och snabbare tempon i samma gångart. Att springa i långsam trav kräver mycket mer balans än snabbare trav men snabbare trav med långa steg är i sin tur stärkande på helt andra sätt.
Ta en liten stund på varje promenad att arbeta med gångarterna så blir både du och hunden bättre på att använda dem. Små förändringar i rörelsemönstret är utmärkta indikatorer på obehag någonstans. Genom att fånga upp skador och sjukdomar tidigt kan vi få både en friskare hund och en billigare veterinärräkning.
Lycka till med träningen och välkommen tillbaka för lucka 23 imorgon. Dela gärna med dig av er träning med #bhjk2015
För mer inspiration följ våra hundars arbete med övningarna på Instagram.