VÅr bästa övning för att lära  hunden dra

Är det något jag är tacksam för så är det att ha fått lära mig drag från en som jobbar med slädhundar. Hundar vars uppgift i livet är att dra framåt, oavsett vad och alltid ha sträckt lina. Hundar som är grymma på det de gör och älskar sitt jobb!

Om du kom hit för att läsa om vår bästa dragövning så hittar du den längre ner. Det är ok att scrolla dit direkt om du inte vill bli mer insatt i större tankar kring dragträning.

Vill du ha en film som visar övningen så bjuder vi på den när du signar upp dig för våra gratis Äventyrsmail.  Klicka på knappen här.
 


I takt med att löpträning/canicross med hund ökar ökar också behovet av bra draghundar. Tyvärr är kunskapen om hur man utbildar bra draghundar väldigt bristande hos den vanliga hundtränaren. När man läser diverse forum på internet så är det vanligaste tipset att låta hunden springa efter något annat. En annan hund, en löpare, någon som cyklar eller i värsta fall en boll.
Det.
Är.
Inte.
En.
Bra.
Idé.

Varför?
För att du inte lär hunden uppgiften. 

När hunden drar så är uppgiften att jobba framåt mot ett tryck i selen. Den ska ha linan sträckt och ta i mer när trycket i selen tar emot. 
Vad lär vi in med att jaga en hare? 
Vi lär hunden jaga efter något som är framför. Ja den jobbar framåt mot ett tryck i selen men ärligt, hur många hundar tror du ens märker det när jaktinstinkten kickat in?

Vad händer när vi tar bort haren? 
Vad har hunden för uppgift då?

Ok jag ska vara rättvis här. Det går att träna in drag med hare.
Men du behöver ha en utförlig plan för hur du jobbar bort haren. Hur synretningen och haren ska bli mindre och mindre utan att hunden tappar viljan att driva framåt. Men hunden kommer troligtvis alltid koppla ihop draget med jaga något där framme och om inte arbetet i sig är belönande nog eller att hunden faktiskt lyckas jaga ikapp något spännande då och då så finns alltid risken att hunden tröttnar. 

Så hur kan man göra istället?

Dra trasa - Grundövningen som lär hunden att dra på riktigt. 

Övningen i sig är enkel. Så enkel att många struntar i att göra den. 

1. Sätt fast en trasa/filt/mattbit eller liknande i ett snöre och fäst det i hundens dragsele. 
Se till att hunden är ok med att du släpar på saken innan den ska börja dra själv så att det inte blir en chock att bli förföljd av något som låter. 

Välj inte däck eller andra hårda grejer eftersom de fastnar i underlaget väldigt ofta och skapar ryck och ojämnt motstånd. Kätting funkar men det är lockande att välja en för tung. Det här är inte en styrkeövning och vi vill hålla den hyfsat lätt. Sikta på att “trasan” ska väga ca 5% av hundens vikt. 

2. Koppla in även ditt koppel i hundens sele. 
Stå still, titta dit ni ska och vänta ut att hunden rör sig. Belöna med rösten och följ snabbt med när hunden börjar röra på sig. 
Ha inte för bråttom att hjälpa hunden igång utan vänta gärna på att hunden själv tar initiativet till rörelse. 
Ditt jobb blir nu att följa efter och hålla dig bakom hunden. Att dra handlar för ensamma hundar om att alltid ligga först så vi vill koppla ihop det med draget direkt. 

Har du en hund som inte tar egna initiativ alls eller har tränat mycket följsamhet hos dig så kanske du får börja med att gå bredvid hunden för att sen sakta flytta dig själv längre och längre bak.
 



Så varför trasa? 
För att det som människa är näst intill omöjligt att hålla jämnt motstånd i draglinan under inlärningsperioden. Trasan däremot är väldigt neutral. Den väger alltid lika mycket. Den följer efter när hunden går framåt och stannar när hunden stannar. Den har inga känslor och oftast inga känslomässiga band till hunden. 

Trasan lär hunden att draguppgiften är att jobba framåt i selen oavsett vad som händer bakom. 

Hunden lär sig dessutom att jobba framför dig och om du minimerar hjälpen till den absolut nödvändigaste när hunden fastar eller trasslar in linan så får du också en hund som jobbar vidare, problemlöser och ökar ansträngningen när det går tungt. 

En liten varning kring selar vid den här övningen. 
Helst vill du ha en kombi- eller weightpullsele när du drar låga saker på marken. Nomeselen är inte optimal för ändamålet eftersom linan lätt trycker på hundens kors. Vanliga promenadselar som slutar på ryggen eller har en rem horisontellt över bröstet är mycket olämpliga för den här övningen eftersom belastningen kommer helt fel.

Så rota fram en trasa och ett gammalt koppel och ut och testa om din hund förstår uppgiften. Börja lätt och långsamt och bygg med tiden upp hastighet och vikt.

 

Vill du ha en film som visar övningen så bjuder vi på den när du signar upp dig för våra gratis Äventyrsmail.  Klicka på knappen här.
 

Läs hela inlägget »

Tränar du med din hund finns det alltid risk för överhettning oavsett utomhustemperatur men så här under de varmare årstiderna ökar risken markant.

Vi får många frågor kring vid vilka temperaturer vi springer med hundarna men vi har tyvärr inget rakt svar på det. Det är inte bara utetemperaturen som spelar in utan också vind, luftfuktighet, möjlighet till bad, hur länge det varit varmt, vad vi ska träna och vilken hund det är som ska tränas. Du måste helt enkelt lära dig hur just din hund funkar och hur påverkad den blir av träning.

För att kunna hålla koll behöver du veta exakt vilka tecken som finns på överhettning. Här har vi listat de 10 vi tittar mest på. Listade med tidiga tecken först och de mera tydliga senare. Vi strävar alltid efter att se de små tidiga tecknen och avbryta träningen/erbjuda svalka direkt.

  1. Kroppstemperatur. Det säkraste sättet att ta reda på om hunden är överhettad är att kolla hundens kroppstemperatur. Vet du hundens normaltemp (brukar ligga runt 38-39) så ser du direkt när något inte står rätt till. Vid träning kan kroppstemperaturen ligga runt 40 grader men vid 42 grader börjar kroppen ta skada.
  2. Överdrivet hässjande (hunden andas med öppen mun). Här behöver du lära dig hur din hund ser ut till vardags. Hur den ser ut vid vanlig ansträngning och sen vara mycket uppmärksam på förändringar av normalläget.
  3. Slemränder på tungan. Tyder på onormal vätskebalans vilket är förstadiet till överhettning
  4. Ovilja att träna. Lyssna på hunden. Vill den inte springa finns det en anledning. Ta reda på orsaken.
  5. Röda klibbiga slemhinnor
  6. Dreglande och skummande
  7. Hög puls
  8. Förvirring och oro
  9. Blodiga diareer
  10. Vinglande och i ett senare stadie kollaps är när det verkligen börjar bli farligt. Nu är det akutvård och symtombehandling som gäller om hunden inte ska få men för livet eller dö.

Eftersom värmetålighet är så otroligt olika mellan individer aktar vi oss noga för att sätta några generella riktlinjer kring när det är ok att träna med hunden och när den bör få vila hemma.  
Till sist är det ändå sunt förnuft och uppmärksamhet på små förändringar hos hunden som är avgörande när det gäller all form av träning med hunden.

Läs hela inlägget »


På Bootcamp är en viktig del hur du får träningen att bli av även om du inte har lust. Det här är ingen ny kunskap. Du har levt med din hjärna hela livet. Du vet precis hur du ska få den att göra det du vill. När du verkligen vill det.

Problemet med utebliven träning uppstår när du ville en gång för länge sen. När du satte en plan och sen börjar ifrågasätta ditt beslut varje gång du ska gå ut och chimpanshjärnan vill att du sparar energi istället.
Vi frågade i vår facebookgrupp Springa med hund vilka deras bästa tips är för att springa när man inte vill och tipsen vi fick passar bra in i det vi lär ut på Bootcamp.
Här är våra steg till träning som blir av kombinerat med tipsen från Springa med hund.

1. Ha en plan
Titta på vart du börjar och vart du vill och utforma en njutningsfylld snabb väg dit.
“Jag brukar se det som en tid för mig att kunna lyssna på den musiken jag älskar, samtidigt som vovven får göra det han älskar, springa. Win win
“Att göra något tillsammans med hunden”


2. Ta starka beslut och se aldrig tillbaka
Bestäm dig. Och börja aldrig ifrågasätta dina egna belsut. Utnyttja också att du har en hund med behov som du vill tillfredsställa.
“Jag förstör min hunds träning om vi missar pga jag inte orkar can’t ruin it for her

3. Schemalägg. Håll dig till planen. Lyssna inte på chimpanshjärnan.
Sträva mot att hedra tid bokad med dig själv men om det är svårt i början kan det hjälpa att boka tid med någon annan.
“Boka in en tid med träningssällskap. Man vill ju inte ställa in sen för att man känner sig lat :D Dessutom är det bara jobbigt just när man ska ge sig av hemifrån, när träningen väl kommit igång känner man sig glad och lite självbelåten

4. Dela upp omöjliga uppgifter i mindre delar.
Dela upp hela den överväldigande uppgiften i så små delar att hjärnan inte kan låta bli att göra dem. Sätt på träningskläder, sätt på skorna osv.
“Klä på löparkläderna redan på morgonen, så blir det inte ett hinder att byta om Eller sova med löparkläderna så är det bara att kliva upp och gå ut.”

5. Gör klart det du påbörjat.
Har du tagit beslutet så gör klart. Det får du endorfiner som belöning för.
“Det är så skönt efteråt. Försök komma ihåg den känslan och längta till den.”

6. Tillåt dig att vara nöjd med det du utfört
Det blev som det blev idag. Du gjorde det du gjorde. Var nöjd med det.
“Hunden behöver motion och det går snabbare att springa sträckan än att gå den...

7. Bli en person du kan lita på.
Om du gör det du bestämt dig för bygger du en självbild av att du är en person som gör det du bestämt dig för.
“Försök komma på en enda gång som du har ångrat ett träningspass!”

Följ de här stegen och bli en person som tränar regelbundet. Om det är vad du vill. Behöver du mer hjälp att komma igång hjälper vi gärna till.

Läs hela inlägget »

Vad är ZenDog?
Kanske undrar du sen innan. Eller så visste du inte ens att det fanns.

Oavsett så är svaret är inte helt enkelt. ZenDog är så mycket. Och utvecklas hela tiden av dem som utövar, experimenterar och lär sig.
Varje ZenDogpass är unikt precis som varje ZenDoginstruktör är unik. Dessutom är du unik. Precis som alla andra utövare. Så ditt svar kommer bli lika unikt som omständigheterna kring hur du upplever ZenDog.

Men med så krångliga resonemang kommer vi inte locka dig att prova. Istället berättar vi lite om de stora grundstenarna som ZenDog har och varför de finns där.

Doga
Googlar du doga eller yoga för hund kommer du få träffar med bred spridning. Oftast handlar de om olika trick i samband med vanlig yoga eller människor som gör yoga och har hunden med sig. Det är inte doga för oss!
Vår doga är, precis som ZenDog, utvecklad av Hundsteg och strävar efter att fylla samma funktion som yoga gör för oss människor. Den hjälper oss läka, balansera och centrera oss. Finna harmoni.

Doga är ett antal rörelser som vi guidar hunden att utföra vilket stärker hundens fysik, vår relation och, genom de nya neurologiska vägar som skapas i hjärnan, på sikt förändrar hundens sätt att vara.
En viktig distinktion här. Vi tränar inte doga. Vi tränar inte hunden. Vi genomför övningarna frivilligt tillsammans. Doga genomförs utan godis eftersom godis blir ett hinder för både hund och människa i sin dogautveckling.

Genom närvaro, känsla och rörelse får vi andra resultat än de vi fått om vi valt andra vägar.
Är din hund för vild, har svårt att vara still eller inte gillar beröring? Ofta är det de hundar som verkar omöjliga att träna doga med som behöver det bäst och kommer se störst positiva förändringar genom sitt utövande.

Yoga
Ingen har väl missat alla yogans fördelar som träningsform. Styrka, kroppskontroll och ett väldigt handfast sätt att jobba med människans inre genom den yttre kroppen. ZenDog väver in väl utvalda yogarörelser anpassade efter passets syfte. Vi fokuserar främst på hur rörelsen påverkar oss inuti och får den fysiska träningen på köpet. Hundens uppgift under yogan är att bara vara. Vissa hundar passar på att ta en tupplur medan andra känner sig manade att delta på sitt eget sätt. 

Beröringsterapi
Beröring läker, skapar känslor och påverka oss oerhört mycket mer än vi tänker på till vardags. Vår beröring hämtar inspiration från olika väl beprövade källor. Med massage, tryck och rörelser på olika delar av hundens kropp skapar vi förutsättningar för läkning och välbefinnande. De flesta hundar älskar den här biten av passet. Med tiden blir det här viktiga verktyg även i andra situationer. 

Meditation
Stilla eller i rörelse lär vi oss att inte vara våra tankar. När du kan titta på dina tankar utifrån släpper du ditt känslomässiga engagemang i dem och kan plötsligt se saker som du dolt för dig själv. Meditationen låter dig också vara dig själv. Utanför dina tankar. Meditation är närvaro.
Inom ZenDog möter du dina tankar under guidade meditationer och ofta följs de av reflektioner kring dina upplevelser. Det är här du skapar möjligheter att bli en bättre version av dig själv. Du gör allt precis på den nivå just du är redo för.


ZenDog är allt ovanstående och ännu mer. Det handlar om närvaro, tillit, andning, kreativitet och magkänsla. ZenDog är också färgat av vem det är som leder dig och vem du är som mottagare. 
Det är personlig utveckling som människa och som människa tillsammans med en hund. Det är också ett sätt att möta och uppleva hunden från ett annat perspektiv än det klassiska träningsperspektivet.

Under min utbildning till ZenDoginstruktör har det här redan utvecklats till en viktig del i våra liv. Nu vill vi dela det med andra.

Läs hela inlägget »
Etiketter: zendog

Låt oss prata foder och vatten. Bränslet för den aktiva hunden. Det som ska innehålla precis allting för att bygga och underhålla en kropp.

Det finns en hel del forsknig på området. Men också massor med tyckande, åsikter och falsk fakta. Vi tänker inte ge oss i det här träsket utan vill istället ge dig ett pålitligt sätt att själv ta reda på om din hund mår bra av det foder den äter. 
Alla hundar är nämligen olika. De föddes med olika gener, formades av olika uppväxt, lever i olika miljöer och har olika arbeten. Det gör att något som är helt rätt för en hund kan bli helt fel för en annan. Det bästa du kan göra är därför att regelbundet gå igenom din hund i jakt på ledtrådar kring hur den egentligne mår. Nöj dig inte med att hunden är som vanligt eftersom hundar är mästare på att dölja hur de egentligen mår. Här är är områdena du behöver hålla koll på:

  1. Bajset. Ett dåligt foder blir stora mängder bajs eller små och stenhårda kulor. Konsistensen ska vara så att man kan ta på i det men helst inte lyfter upp det utan bajspåse.
  2. Hullet. En hund som mår bra känner man revbenen på. Saknar din hund revben är den för rund. Hunden ska också ha muskler. Saknar din hund muskler trots normal aktivitetsnivå så är den för tunn. Foder med fel mängd fett, protein eller kolhydrater för just din hund kommer ge över/undervikt.
  3. Allmäntillstånd. Hunden ska vara pigg och allert annars är något fel. Exempelvis fodret.
  4. Huden. Fel foder kan ge både fet hud och torr och tråkig päls. Hunden kan också bli mjällig eller få riktiga allergireaktioner så som klåda, rodnad, slickande och öroninflammationer.
  5. Tassar. Trampdynorna ska ha stuns. Mjuka svampiga trampdynor är ett tecken på att något inte står rätt till. Klorna ska gå att skära av i skivor med klosaxen. Torra eller spröda klor kan ha sin orsak i fodret.  
Håller du koll på de här 5 punkterna och allt ser bra ut kan du vara ganska säker på att din hund får ett foder som den mår bra av oavsett om det är billigt eller dyrt, färskt eller torrt. Hittar du däremot ett eller flera områden som inte fungerar optimalt är det läge att sätta igång en felsökning och hitta orsaken till symtomet hunden har. Nöj dig inte med att behandla det du hittat. Symtombehandling ger sällan ett hållbart resultat ävenom det känns bra för stunden. 
 
Läs hela inlägget »

Har du funderat på att gå vårt bootcamp i Uppsala eller online men har någon fråga så kanske den besvaras här:

Vad innehåller egentligen bootcampet?
Allt som behövs för att du ska få en kickstart och komma igång med din och din hunds träning. Löpträning, löpteknik, styrketräning, yoga och flexibilitetsövningar för både dig och hunden. Vi pratar också kost, målsättningar, tester och utrustning. Utöver det bygger bootcampet på dess deltagare och den motiverande gemenskap som vi skapar tillsammans.

Kan jag delta fast det var 1,5 år sen jag sprang senast?
Ja! Bootcamp är för dig som är helt otränad. Du är i gott sällskap. De andra deltagarna är också i dålig form :)

Jag har en unghund. Passar bootcampet för oss?
Absolut! Vi springer inga långa distanser och det finns alltid möjlighet att anpassa övningarna efter växande hundar. Du befinner dig också i en grupp där alla har hund och förstår precis varför din slyngelhund inte kan uppföra sig just idag. Det betyder också att det finns många som kan hjälpa till och hålla din hund när den inte orkar springa någon mer backe. Så glöm det där med att ha något att skylla på när det börjar bli jobbigt :D

Min hund är osäker/reaktiv/tycker inte om andra hundar. Kan vi få det avstånd vi behöver?
Inga problem. Löpning med hund i grupp har visat sig vara väldigt effektivt för att bygga självförtroende och trygghet i gruppen. Det brukar inte ta lång tid innan alla hundar springer lugnt bredvid varandra. Men det är inga problem att hålla avstånd i början. Hör du inte vad vi säger brukar det bli bäst att bara göra som alla andra.

Jag har en gammal skada som gör att jag inte kan träna x. Kan jag vara med på bootcampet ändå?
Det beror helt på vad du har för skada. En hel del skador kan bli mycket bättre av just träning men hör av dig till oss så tar vi reda på vad just din kropp klarar.

Jag vill vara med på ett senare bootcamp. Kommer det något mer i vår?
Troligtvis. Men det beror också på hur efterfrågan ser ut på det här. Om alla väntar och ingen går nu kanske vi tror att det här med att träna tillsammans med sin hund är en dålig idé och så blir det inget mer bootcamp. Bonus för dem som går den här omgången är förutom att de får en extra sportlovsvecka så kommer de också redan ha gjort den första jobbiga tiden och kan börja njuta av att träna när vårsolen värmer och det blir så där magiskt härligt ute i skogen.

Men är ni galna? Det är ju vinter ute!
Tyvärr verkar det inte vara det trots att det är januari. Men förhoppningsvis snöar det och blir kallt snart :P
Men ärligt. Kommer du och hunden ut och tränar på egen hand när det är svinkallt, snöstorm eller snöslask. Troligtvis inte. Om du inte går bootcamp. Då kommer du inse att väder oftast bara ser dåligt ut när man är inne. Där ute i skogen finns det njutning i alla väder. Nästan. De övriga brukar istället bjuda på spänning och äventyr.
Men allvarligt, det finns kläder mot kyla och broddar mot is. Sluta va en sån vekling nu!

HAr du andra frågor och funderingar är du välkommen att höra av dig så vi kan fylla på FAQ:en 

Läs hela inlägget »

När jag tänker på att springa med mina hundar så ser jag framför mig en härlig vindpinad tallskog nära havet. Kala isslipade klippor. Stenig stig. Mossa. Jag springer på lätta ben och har hunden framför mig med precis lagom drag för att det ska kännas bekvämt. Den håller stäckt lina och ligger på lite. 
Du kanske har en helt annan bild av hur det perfekta löppasset ser ut. Kanske vill du att hunden springer fint i slakt koppel vid din ena sida. På en slingrande stig över böljande gräsbevuxna kullar. Eller är du en sån där som plöjer fram genom någon våtmark med svetten lackandes och pulsen i öronen. Med hunden en bit framför undrandes varför du är så långsam.
Oavsett vilken din bild av ett löppass är så är det inte alls säkert att din hund bär på samma förväntan.
Beroende på ras, temperament och tidigare träning så kommer din hund ha helt egna idéer om vad det innebär att springa tillsammans och har ni väldigt olika tankar kommer det bli smärtsamt uppenbart på ert första löppass tillsammans. 

Det finns massor med saker som hunden till en början tycker ingår i löppasset. Oftast samma saker som är tillåtet på en vanlig promenad. Stanna och kissa på varenda träd. Lukta väldigt noga på alla lukter. Hoppa och busa med sin förare. Gå fram och tillbaka som en vindrutetorkare över vägen. Dra som en besatt. Släpa efter och inte vilja följa med alls. Eller varva allt det här i en makalös soppa som kan avskräcka även den mest motiverade från all form av gemensam fysisk aktivitet i framtiden.

Vi har alla varit där, på de första virriga löppassen innan hunden förstått vad som förväntas och även om vissa hundar bara magiskt vet vad de ska göra så är det också ett stort antal hundar som inte gör det. Och det här inlägget är till dig som har en sån hund.

Mitt standardråd är oftast att det löser sig med tiden. För det gör oftast det. Många av de märkliga beteenden som hunden visar upp när det ska löptränas första gången beror på osäkerhet kring hela situationen. Att hunden varken är trygg i det som händer eller förstår vad som egentligen förväntas av den. Från att vi alltid rört oss i gångfart börjar vi plötsligt springa och när har vi sprungit mer hunden tidigare? Oftast i samband med lek. Eller aldrig. Inte konstigt att hunden tycker det är fantastiskt upphetsande det här nya vi hittar på. Hur ska den förstå att nu är det på riktigt? Att du plötsligt är supertråkig och den bara förväntas transportera sig? 
Låt den bli upphetsad. Låt den tycka att det är skitkul! Låt den dra lite i hopplet och hoppa runt. Låt den göra fel utan att det får några som helst påföljder.
När man fått till några pass efter varandra och har ett antal kilometer i ben och tassar så brukar det mesta ändå lösa sig av sig självt. Hunden börjar känna igen situationen. Den blir tryggare i vad som händer och den ökade fysiska aktiviteten brukar betyda att hunden lär sig hushålla med energin till själva löpningen. 
Det är dock lättare sagt än gjort. Att hålla sig glad och tålmodig när man själv äntligen är motiverad att börja träna och hunden (den förädaren!) bara flamsar sönder löppassen. 

Här följer 5 tips för hur snabbt lär hunden samarbeta i löpspåret

  1. Ta hjälp av en erfaren hund - ut och spring tillsammans med en hund som redan gör det du vill att din hund ska göra. Social inlärning är oerört underskattat. De flesta yrväder observerar den vana hunden och faller snabbt in i samma lunk som den har. I en löpgrupp där kanske 5-10 vana hundar bara springer på utan att bry sig om nykomlingen brukar det gå ännu fortare att förstå att det är så här vi gör när vi springer. 
  2. Använd en redan befäst miljösignal -  mest användbart för hundar som hastigt förvandlas till vindrutetorkare. Har du en hund som går fint i vägrenen på en bilväg men inte alls förstår vad som förväntas på en skogsstig? Använd det till er fördel. Spring de första passen på vägen tills den värsta exalteringen över den ökade farten har lagt sig. 
  3. Använd det du får - drar din hund som en tok i kopplet när du hade tänkt att den skulle springa fint brevid. Omvärdedra din bild av hur det måste se ut och ta en ordentlig funderare på om det kanske är lättare att låta hunden välja arbetssätt än att träna om. Även om det verkar smått livsfarligt att bli dragen bakom en övertaggad hund är det sällan så illa som det ser ut. Testa sätta på dig ett midjebälte (med benslingor!) och låt hunden jobba framför i dragsele ett par pass. Tänk om ni gillar det lika mycket båda två. 
    Samma sak gäller så klart om du vill att hunden ska dra och den bara springer brevid. Vill du lära hunden dra? Hur viktigt är det för dig? Är du beredd att lägga ner tiden och arbetet som krävs eller kan du tänka dig att bara följa med i flowet och låta allt vara som det är? Det mesta är träningsbart men du behöver ta ställning till om det du vill ha är värt kostnaden för att få det. 
  4. Bestäm vad du vill ha och belöna det du får - det här handlar om att behålla lugnet oavsett hur jobbig hunden är. Dåligt humör gynnar ingen av er så bestäm dig för vad du vill ha och observera hunden. Så fort den visar minsta ansats till att göra något som liknar det du vill ha så belönar du massor. Vill du ha en hund som drar framåt så belönar du med ökad fart. Vill du istället ha en hund som springer fint vi sidan så belönar du med supergott mjukt godis i små bitar hos dig. 
  5. Jobba med energinivån - För dig med en hund som lätt går upp i varv kan det underlätta om du i början tränar löpning med en nöjd hund. Jobba den lite innan. Låt den först springa av sig det värsta. Samla sen ihop den igen med något ni redan kan. Träna lite trick, kör något nosarbete eller vad som helst som får dig hund att bli precis lagom nöjd. Sen kan du testa springa lite. I en känd miljö. Korta sträckor. Och beröm precis lagom utan att hunden hetsar upp sig när saker blir rätt.  


Ut och testa om något av det här funkar för just dig och din hund. Berätta hur det går i facebookgruppen Springa med hund. Där kan vi också hjälpa dig hitta andra lösningar om du och hunden ändå inte lyckas enas om hur en löptur bör avnjutas. 

 

Läs hela inlägget »

I våras startade vi något som saknats länge.
I dagens stillasittande samhälle är rörelse och träning extra viktigt och här i Uppsala fullkomligt kryllar det av löpgrupper av alla möjliga slag. En vardagskväll vid Sten Sture springer det runt hundratals människor och kämpar i backarna samtidigt som de bygger ett friskare liv och har väldigt roligt.

Jättekul, verkligen! Men vart är alla hundarna?

Nu kanske just de där människorna inte hade lyckan av en hund i sitt liv men med nästan 13000 hundägare i Uppsala kommun 2017 måste det finnas massor med människor som med större eller mindre framgång kämpar på egen hand med sin löpträning. De springer med sin hund. I ensamhet. Någon annanstans.

Det kan också vara så att hundägare överlag anser att vardagspromenaderna räcker som fysträning. Att de där 10 000 stegen inte är så fasligt svåra att uppnå med fyra promenader om dagen och sen är de nöjda med det.
De som vill ha något mer än vardag kanske hellre lägger tiden på grenspecifik träning inom just sin hundsport.

Men fysträning och framför allt löpning har, utöver ett egenvärde i de mängder med fördelar löpningen har, även en förmåga att spilla över allt positivt på prestationer inom alla hundsporter du kan tänka dig. Och med tanke på hur många som är aktiva med sin hund borde verkligen fler att börja springa.
Efter ett halvår med löpgruppen tror vi  inte att det existerar ett enda hundekipage där ute som inte skulle må bra av att löpträna. Och här är våra argument:

Människan:

  • Hjärnhälsa! Det finns massor med forskning som stödjer löpträningens oersättliga inverkan på vårt välbefinnande och livskvalité. Behöver du motivation att börja röra på benen rekommenderar vi boken “Hjärnstark - hur motion och träning stärker din hjärna” av Anders Hansen. Efter den kommer du aldrig sluta springa igen.
  • God fysik håller dig friskare.
  • En stark kropp med god kondition håller dig redo för alla fantastiska äventyr som livet bjuder in till.


Hunden:

Alla fördelar människor har av att springa borde rimligtvis gälla hundar också men utöver det finns en hel del hundspecifika vinster.
  • Hunden får springa i flock vilket tillhör ett utav de mest ursprungliga beteenden hunden har. Det här för med sig så otroligt många fördelar som uppenbarade sig varefter löpgruppen tränade tillsammans.
  • Osäkra hundar blir trygga med främmande hundar och människor.
  • Reaktiva och stressade hundar hittar lugn.
  • Hunden blir härligt trött. Man hör ofta folk påstå att det inte går att springa en hund trött men vi håller inte riktigt med. Efter alla bilder vi sett på Instagram så verkar iaf våra deltagares hundar mycket nöjda med att få slappa i soffan med magen upp efter passen.
  • Hunden får en uppgift och kan säga upp sig från många andra självpåtagna arbeten. Så som att vakta huset eller jaga grannens katt.
  • Hunden lär sig något så enkelt som att vara nära andra hundar utan att interagera. Samma effekt kan absolut uppnås genom bara promenader men med löpning verkar det gå extra snabbt.


Er båda två:

  • Ni gör något kul tillsammans vilket stärker er relation.
  • All vistelse i naturen skapar en inre ro som effektivt motverkar den stress vi utsätts för i samhället.
  • Ni får nya vänner. Ni kan så klart springa med vem ni vill och få alla ovanstående effekter men en av fördelarna med att springa med just vår grupp är att vi är några av jordens trevligaste människor och hundar :D
  • Ni upptäcker nya platser tillsammans. Nyfikenhet och upptäckarlusta fyller livet med glädje!


Så! Övertygad om att löpning ingår i er nya förbättrade framtid?
Det är med löpning som med allt annat som man borde göra men inte riktigt gör att det kräver en uppdatering av din självbild för att förändring ska ske. Du behöver vara en löpare för att springa. Löpare är inget som du blir. Det är något du är. I samma stund som du ger dig ut första gången. Sen bygger man vanor som en löpare har utifrån det. Troligtvis så springer löparen ett par tre gånger i veckan. Men hur man bygger dessa vanor är ett helt annat inlägg.

Tills nästa gång: umgås, upptäck, upplev!

Vill du prata mer, ställa frågor, diskutera sånt du inte håller med om?
Gå med i facebookgruppen Springa med hund.
 

Läs hela inlägget »