2018
När jag tänker på att springa med mina hundar så ser jag framför mig en härlig vindpinad tallskog nära havet. Kala isslipade klippor. Stenig stig. Mossa. Jag springer på lätta ben och har hunden framför mig med precis lagom drag för att det ska kännas bekvämt. Den håller stäckt lina och ligger på lite.
Du kanske har en helt annan bild av hur det perfekta löppasset ser ut. Kanske vill du att hunden springer fint i slakt koppel vid din ena sida. På en slingrande stig över böljande gräsbevuxna kullar. Eller är du en sån där som plöjer fram genom någon våtmark med svetten lackandes och pulsen i öronen. Med hunden en bit framför undrandes varför du är så långsam.
Oavsett vilken din bild av ett löppass är så är det inte alls säkert att din hund bär på samma förväntan.
Beroende på ras, temperament och tidigare träning så kommer din hund ha helt egna idéer om vad det innebär att springa tillsammans och har ni väldigt olika tankar kommer det bli smärtsamt uppenbart på ert första löppass tillsammans.
Det finns massor med saker som hunden till en början tycker ingår i löppasset. Oftast samma saker som är tillåtet på en vanlig promenad. Stanna och kissa på varenda träd. Lukta väldigt noga på alla lukter. Hoppa och busa med sin förare. Gå fram och tillbaka som en vindrutetorkare över vägen. Dra som en besatt. Släpa efter och inte vilja följa med alls. Eller varva allt det här i en makalös soppa som kan avskräcka även den mest motiverade från all form av gemensam fysisk aktivitet i framtiden.
Vi har alla varit där, på de första virriga löppassen innan hunden förstått vad som förväntas och även om vissa hundar bara magiskt vet vad de ska göra så är det också ett stort antal hundar som inte gör det. Och det här inlägget är till dig som har en sån hund.
Mitt standardråd är oftast att det löser sig med tiden. För det gör oftast det. Många av de märkliga beteenden som hunden visar upp när det ska löptränas första gången beror på osäkerhet kring hela situationen. Att hunden varken är trygg i det som händer eller förstår vad som egentligen förväntas av den. Från att vi alltid rört oss i gångfart börjar vi plötsligt springa och när har vi sprungit mer hunden tidigare? Oftast i samband med lek. Eller aldrig. Inte konstigt att hunden tycker det är fantastiskt upphetsande det här nya vi hittar på. Hur ska den förstå att nu är det på riktigt? Att du plötsligt är supertråkig och den bara förväntas transportera sig?
Låt den bli upphetsad. Låt den tycka att det är skitkul! Låt den dra lite i hopplet och hoppa runt. Låt den göra fel utan att det får några som helst påföljder.
När man fått till några pass efter varandra och har ett antal kilometer i ben och tassar så brukar det mesta ändå lösa sig av sig självt. Hunden börjar känna igen situationen. Den blir tryggare i vad som händer och den ökade fysiska aktiviteten brukar betyda att hunden lär sig hushålla med energin till själva löpningen.
Det är dock lättare sagt än gjort. Att hålla sig glad och tålmodig när man själv äntligen är motiverad att börja träna och hunden (den förädaren!) bara flamsar sönder löppassen.
Här följer 5 tips för hur snabbt lär hunden samarbeta i löpspåret
- Ta hjälp av en erfaren hund - ut och spring tillsammans med en hund som redan gör det du vill att din hund ska göra. Social inlärning är oerört underskattat. De flesta yrväder observerar den vana hunden och faller snabbt in i samma lunk som den har. I en löpgrupp där kanske 5-10 vana hundar bara springer på utan att bry sig om nykomlingen brukar det gå ännu fortare att förstå att det är så här vi gör när vi springer.
- Använd en redan befäst miljösignal - mest användbart för hundar som hastigt förvandlas till vindrutetorkare. Har du en hund som går fint i vägrenen på en bilväg men inte alls förstår vad som förväntas på en skogsstig? Använd det till er fördel. Spring de första passen på vägen tills den värsta exalteringen över den ökade farten har lagt sig.
- Använd det du får - drar din hund som en tok i kopplet när du hade tänkt att den skulle springa fint brevid. Omvärdedra din bild av hur det måste se ut och ta en ordentlig funderare på om det kanske är lättare att låta hunden välja arbetssätt än att träna om. Även om det verkar smått livsfarligt att bli dragen bakom en övertaggad hund är det sällan så illa som det ser ut. Testa sätta på dig ett midjebälte (med benslingor!) och låt hunden jobba framför i dragsele ett par pass. Tänk om ni gillar det lika mycket båda två.
Samma sak gäller så klart om du vill att hunden ska dra och den bara springer brevid. Vill du lära hunden dra? Hur viktigt är det för dig? Är du beredd att lägga ner tiden och arbetet som krävs eller kan du tänka dig att bara följa med i flowet och låta allt vara som det är? Det mesta är träningsbart men du behöver ta ställning till om det du vill ha är värt kostnaden för att få det. - Bestäm vad du vill ha och belöna det du får - det här handlar om att behålla lugnet oavsett hur jobbig hunden är. Dåligt humör gynnar ingen av er så bestäm dig för vad du vill ha och observera hunden. Så fort den visar minsta ansats till att göra något som liknar det du vill ha så belönar du massor. Vill du ha en hund som drar framåt så belönar du med ökad fart. Vill du istället ha en hund som springer fint vi sidan så belönar du med supergott mjukt godis i små bitar hos dig.
- Jobba med energinivån - För dig med en hund som lätt går upp i varv kan det underlätta om du i början tränar löpning med en nöjd hund. Jobba den lite innan. Låt den först springa av sig det värsta. Samla sen ihop den igen med något ni redan kan. Träna lite trick, kör något nosarbete eller vad som helst som får dig hund att bli precis lagom nöjd. Sen kan du testa springa lite. I en känd miljö. Korta sträckor. Och beröm precis lagom utan att hunden hetsar upp sig när saker blir rätt.
Ut och testa om något av det här funkar för just dig och din hund. Berätta hur det går i facebookgruppen Springa med hund. Där kan vi också hjälpa dig hitta andra lösningar om du och hunden ändå inte lyckas enas om hur en löptur bör avnjutas.
I våras startade vi något som saknats länge.
I dagens stillasittande samhälle är rörelse och träning extra viktigt och här i Uppsala fullkomligt kryllar det av löpgrupper av alla möjliga slag. En vardagskväll vid Sten Sture springer det runt hundratals människor och kämpar i backarna samtidigt som de bygger ett friskare liv och har väldigt roligt.
Jättekul, verkligen! Men vart är alla hundarna?
Nu kanske just de där människorna inte hade lyckan av en hund i sitt liv men med nästan 13000 hundägare i Uppsala kommun 2017 måste det finnas massor med människor som med större eller mindre framgång kämpar på egen hand med sin löpträning. De springer med sin hund. I ensamhet. Någon annanstans.
Det kan också vara så att hundägare överlag anser att vardagspromenaderna räcker som fysträning. Att de där 10 000 stegen inte är så fasligt svåra att uppnå med fyra promenader om dagen och sen är de nöjda med det.
De som vill ha något mer än vardag kanske hellre lägger tiden på grenspecifik träning inom just sin hundsport.
Men fysträning och framför allt löpning har, utöver ett egenvärde i de mängder med fördelar löpningen har, även en förmåga att spilla över allt positivt på prestationer inom alla hundsporter du kan tänka dig. Och med tanke på hur många som är aktiva med sin hund borde verkligen fler att börja springa.
Efter ett halvår med löpgruppen tror vi inte att det existerar ett enda hundekipage där ute som inte skulle må bra av att löpträna. Och här är våra argument:
Människan:
- Hjärnhälsa! Det finns massor med forskning som stödjer löpträningens oersättliga inverkan på vårt välbefinnande och livskvalité. Behöver du motivation att börja röra på benen rekommenderar vi boken “Hjärnstark - hur motion och träning stärker din hjärna” av Anders Hansen. Efter den kommer du aldrig sluta springa igen.
- God fysik håller dig friskare.
- En stark kropp med god kondition håller dig redo för alla fantastiska äventyr som livet bjuder in till.
Hunden:
- Hunden får springa i flock vilket tillhör ett utav de mest ursprungliga beteenden hunden har. Det här för med sig så otroligt många fördelar som uppenbarade sig varefter löpgruppen tränade tillsammans.
- Osäkra hundar blir trygga med främmande hundar och människor.
- Reaktiva och stressade hundar hittar lugn.
- Hunden blir härligt trött. Man hör ofta folk påstå att det inte går att springa en hund trött men vi håller inte riktigt med. Efter alla bilder vi sett på Instagram så verkar iaf våra deltagares hundar mycket nöjda med att få slappa i soffan med magen upp efter passen.
- Hunden får en uppgift och kan säga upp sig från många andra självpåtagna arbeten. Så som att vakta huset eller jaga grannens katt.
- Hunden lär sig något så enkelt som att vara nära andra hundar utan att interagera. Samma effekt kan absolut uppnås genom bara promenader men med löpning verkar det gå extra snabbt.
Er båda två:
- Ni gör något kul tillsammans vilket stärker er relation.
- All vistelse i naturen skapar en inre ro som effektivt motverkar den stress vi utsätts för i samhället.
- Ni får nya vänner. Ni kan så klart springa med vem ni vill och få alla ovanstående effekter men en av fördelarna med att springa med just vår grupp är att vi är några av jordens trevligaste människor och hundar :D
- Ni upptäcker nya platser tillsammans. Nyfikenhet och upptäckarlusta fyller livet med glädje!
Så! Övertygad om att löpning ingår i er nya förbättrade framtid?
Det är med löpning som med allt annat som man borde göra men inte riktigt gör att det kräver en uppdatering av din självbild för att förändring ska ske. Du behöver vara en löpare för att springa. Löpare är inget som du blir. Det är något du är. I samma stund som du ger dig ut första gången. Sen bygger man vanor som en löpare har utifrån det. Troligtvis så springer löparen ett par tre gånger i veckan. Men hur man bygger dessa vanor är ett helt annat inlägg.
Tills nästa gång: umgås, upptäck, upplev!
Vill du prata mer, ställa frågor, diskutera sånt du inte håller med om?
Gå med i facebookgruppen Springa med hund.